Α.

Δεν είναι κάτι

που επιχειρείται με τα μάτια ορθάνοιχτα:

η αμετρική του θανάτου

το εκκρεμές σε μια διαπραγμάτευση

η λιτανεία αυτών

που ζητούνε ψιλά με τις κούφιες παλάμες

-ίσως ενώνοντας τις ψηφίδες

των πιο αποσπασματικών μας ονείρων

ίσως συσκευάζοντας μια Θεοδώρα

σ’ ένα δοχείο πλαστικό ψυχανάλυσης·

μια πολυθρόνα ερειπίων.

Δεν είναι κάτι

σε καταστάσεις κινδύνου να ενδείκνυται:

μια νοητή γραμμή

μεταξύ των τοπίων που θάμπωσαν

μια τέτοια καμπύλωση

που ενώνει τους κόμπους

και τ’ άκρα

-κι άμα μοιάζει σκοινί

είναι απλά μια ψαλίδα

στο μέτωπο· ίσα που έρπει

και κλείνεις τα μάτια.

 

*

 

Β.

Σκαπτική της γενεαλογίας:

μια αναζήτηση ή μια περιπέτεια

μυθολογία της σύγκρισης·

διαπιστώσεις συμβόλων

σε μια γλώσσα που εμένα

ούτε καν κοινωνήθηκε

-σκάβοντας, ψάχνοντας, σκάβοντας

μέσα στο σύννεφο σκόνης

μέσα στο χώμα στην πέτρα που κρύβεται

μέσα στο χώμα στην πέτρα στο βάθος

το αλλόκοτο μιας

αυταξίας.

Ψηλαφώντας όμως μια διαδρομή

απ’ την κορφή ως τη ρίζα

διασταυρώνοντάς την

με άνυδρους κι άκαρπους κέδρους

κάπως μπορείς και φαντάζεσαι

τι είναι αυτό που σου μοιάζει κι αρνείσαι·

Ισκάνταρ Ισκάνταρ

δεν όρισες

Ισκάνταρ Ισκάνταρ

κεράτωψ, της γης την πορεία·

ό,τι δικό σου το απέδιωξα

κι ό,τι μου δόθηκε ζήτησα

απλά σ’ έναν ξένο

να δώσω.