Πόση ομορφιά

Πόση ομορφιά!
Μακριά, κοίτα πώς λάμπει η ποταμιά,
η γη πολύχρωμο χαλί,
τα σύννεφα λευκά.
Εδώ κανείς…Μόνο σιωπή,
μόνο ο Θεός κοντά,
η σκιά του πεύκου, όπως παλιά,
και τ’ όνειρό μου, εσύ…

 

**

 

Στο παραθύρι εμπρός

Στο παραθύρι εμπρός μια κερασιά ανθεί,
συλλογισμένη ανθίζει μέσα στ’ ασημιά της,
με τα κλαδιά της, τ’ άρωμά της,
με σκιάζει, με καλεί…
Ευτυχισμένα εισπνέω την μυρωδιά
απ΄τα τρεμάμενα, αέρινα λουλούδια,
χωρίς να μου μιλούν, αγάπης λέν’ τραγούδια,
γλυκά σαν το μυαλό μεθά η ευωδιά.

*************************************

Συχνά χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα (Galina Galina κ.α.), η Glafira Mamoshina ήταν ποιήτρια και μεταφράστρια. Έγραψε επίσης και παιδική λογοτεχνία. Υποστήριξε ανοιχτά την εξέγερση των φοιτητών το 1900 στο έργο της, αν και υπήρξε κυρίως λυρική. Τα ίχνη της χάνονται μετά την Επανάσταση, μάλλον πέθανε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ. Παραμένει γνωστή λόγω των μελοποιήσεων του Ραχμάνινοφ, στα μέτρα των οποίων έγινε η παρούσα μετάφραση.